Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Тематични разходки из Русе за Европейските дни на наследството
©
Регионалният исторически музей - Русе подготвя поредица от тематични маршрути и разкази, свързани с културното наследство, като част от Европейските дни на наследството. Инициативите ще обхванат обекти от значителна историческа важност и ще предложат на участниците възможността да се потопят в богатата история на региона.

Всяка година през втората половина на септември милиони хора от цяла Европа се включват в различни мероприятия, насърчаващи опазването, интерпретирането и свързването с културното наследство. Тазгодишното мото на инициативата, която ще продължи и през 2024 година, е "Наследство от маршрути, мрежи и връзки“.

Първата историческа разходка, която стартира днес, ще разкрие нови археологически открития за късноантичната и средновековна крепост Кале Широково. Водач на събитието ще бъде археологът Деян Драгоев, който ще разкаже за значението на крепостта, започвайки своя разказ пред читалището в село Широково.

На 24 септември в центъра на Русе ще се проведе друга разходка, водена от екскурзовода Виктория Друмева. Тя ще представи уникалния архитектурен облик на крайдунавския град, включително красивите къщи, обществени сгради, площади и паркове, както и храмове и паметници. Събитието ще започне пред сградата на Регионалния исторически музей.

На следващия ден, 25 септември, Ренета Рошкева, уредник в отдела "История на България 15-19 век“, ще води тематична разходка, посветена на известни русенки, които са допринесли за общественото развитие в периода от края на 19-ти до средата на 20-ти век. Тази разходка ще стартира от къщата-музей "Баба Тонка“.

Експедицията в местността "Писмата“ край село Иваново ще се състои на 26 септември. Евгени Георгиев, уредник в отдела "Нова история“, ще представи историята на скалния манастир "Св. Архангел Михаил“, който е основан през 13-ти век от св. Йоаким и е част от комплекса Ивановски скални църкви. Разходката ще започне на същия ден в местността.

От музея поясниха, че участие в маршрута до местността "Писмата“ ще бъде възможно само след предварително записване до 25 септември. Участниците в разходките до Кале Широково и Ивановските скални църкви се приканват да носят удобни, затворени обувки и вода. Всички маршрути ще бъдат безплатни за посетителите. Това съобщи Силвия Костадинова, пиар на музея, цитирана от Dunavmost.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: