Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Трета почетна титла за ректора на Русенския университет
Автор: Екип Ruse24.bg 14:26 / 18.06.2013Коментари (0)902
© Ruse24.bg
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С нова почетна титла е удостоен ректорът на Русенския университет, проф. д.т.н. Христо Белоев. С писмо от 17 юни до русенското висше училище ректорът на румънския Университет "Василе Александри" в гр. Бъкау съобщава за единодушното решение на Академичния съвет на проф.
Белоев да бъде присъдена най-високата почетна академична титла, Доктор Хонорис Кауза (DHC). 

Церемонията по удостояването е насрочена за 1 октомври, когато румънският университет тържествено открива новата си учебна година. За проф. д.т.н. Христо Белоев това е трета почетна титла. От 2009 г. той е DHC на Аграрния университет в гр. Нитра, Словакия, а от 2012 г. - почетен професор на Държавния университет в гр. Толиати, Русия.

Проф. Белоев получава това признание за приноса си в развитието на контактите между двата университета, между отделни факултети, катедри и студентските организации, но най-вече - за развитието на съвместната научно-изследователската и проектна дейност. От 2010 година проф. Белоев e зам.-главен редактор на научното списание на университета в Бъкау и е съпредседател на организационния комитет на научната му конференция. По инициатива на проф. Белоев в периода 2009 - 2103 г. са сключени редица договори за съвместна дейност между научни колективи на университетите в Русе и Бъкау.

Университетът в Бъкау партнира активно в България само с Русенския университет. Сътрудничеството започва през 2009 г. с катедри от Факултет "Електротехника, електроника и автоматика". През 2010 г. се включват и катедри от Факултет "Обществено здраве и здравни грижи", а от 2012 г. двете висши училища работят съвместно във всички области.

Университетът "Василе Александри" е създаден през 1961 г. Той е регионален университет, намира се в централната част на Молдавия, в град Бакъу, с население над 130 000 души. Има 5 факултета: Инженерен; Филологически; Природни науки; Икономически и Здравни науки. Научно-изследователска дейност се извършва в Институт за изследвания, развитие, иновации, консултации и трансфер на технологии, изследователски центрове и лаборатории. Разполага с два кампуса, 9 учебни корпуса и 4 студентски общежития. Студентите се обучават по 34 бакалавърски, 32 магистърски и 3 докторски програми. По Програма Еразъм университетът партнира със 71 европейски университета от 18 държави. 

По други програми са подписани 20 договора с чужди университети и изследователски институции. Университетът е членува в Черноморска университетска мрежа, Европейска мрежа във висшето образование по Физиотерапия; Европейска мрежа във висшето образование по Ерготерапия; Конференцията на ректорите на университетите от дунавските страни. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: