Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Три Центъра за настаняване от семеен тип ще приютят децата без родители от Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 14:23 / 20.12.2012Коментари (0)220
©
Три Центъра за настаняване от семеен тип ще приютят децата без родители от Русе. Те ще бъдат построени по проект на Община Русе, който беше представен на пресконференция днес. Проектът е "Изграждане на три Центъра за настаняване от семеен тип на територията на гр. Русе", по схема BG161PO001/1.1-12/2011 "Подкрепа за деинституционализацията на социални институти, предлагащи услуги за деца в риск" по Оперативна програма "Регионално развитие".

В пресконференцията участваха зам.-кметът по Европейско развитие Страхил Карапчански и зам.-кметът по Хуманитарни дейности Иван Григоров, в качеството му на ръководител на проекта. Карапчански представи екипа по проекта и подчерта, че той се реализира в подкрепа на политиката за деинституционализация в национален мащаб.
Проектът беше презентиран в детайли от Камелия Радева от Дирекция "Европейско развитие". Стойността му е 2 043 302,54 лв. - 100 % безвъзмездна финансова помощ от ЕС, а срокът за изпълнение - 24 месеца.

Настаняването в центровете от семеен тип е нов вид социална услуга. Идеята е тя да се ползва от деца, лишени от семейна грижа. Изискване за настаняването в такъв център е да бъдат изчерпани всички възможности за връщането на детето в биологично семейство, за настаняването му в приемно или при негови близки. Капацитетът на всеки един от центровете, които ще бъдат изградени в Русе е 12 деца, плюс две резервни места (за настаняване по спешност) или общо 36+6. В тях ще се настаняват деца от 3 до 18 г. От услугата могат да се възползват и деца под 3-годишна възраст. Условието е те да бъдат настанени с по-големи брат или сестра.

Центровете ще са разположени в кв. "Здравец-Изток". Там има подходяща архитектурна среда. Два от тях ще бъдат изградени на ул. "Котовск", а третия - на ул. "Рига".

Местоположението им и техническите задания за проектиране на сградите са съгласувани с Държавната агенция по закрила на детето. Разполагането им в този квартал ще облекчи достъпа на децата до детски градини, училища, здравни заведения и др. Оборудването в центровете също ще бъде съобразено с нуждите на децата - стаи без прагове, по-големи врати, помощни дръжки във всички помещения, хидравличен асансьор за придвижване между етажите, специализирани легла, кътове за развлечение и др. 

Децата ще бъдат настанени в центровете до три месеца след тяхното изграждане. След края на проекта Община Русе ще осигури устойчивост на социалната услуга в продължение на 5 години. В рамките на 10 години след приключване на проекта, в центровете ще бъдат предоставяни и друг вид социални услуги.

149 подобни центрове ще бъдат изградени на територията на страната по Оперативна програма "Регионално развитие". Целта е да се създаде мрежа от социални услуги, които да бъдат приложени на база индивидуалните потребности и изисквания на всяко дете. 107 млн.лв са заделени за деинституционализацията. До 2025 г., за всички уязвими деца и техните семейства в България, ще бъдат осигурени услуги в Общността, които са с високо качество и отговарят на техните индивидуални нужди. Отделянето на децата от техните семейства ще става само при необходимост и в най-добрите интереси на детето съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето. 

Практиката за отглеждане на децата в специализирани институции ще бъде прекратена. Всяка община с население над 20 000 души трябва да има поне един дневен център.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: