Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Три центъра за настаняване от семеен тип бяха официално открити
Автор: Екип Ruse24.bg 17:01 / 20.01.2014Коментари (0)1135
©
Три центъра за настаняване от семеен тип бяха официално открити на тържествена церемония днес в Русе. Те са изградени по едноименния проект на Община Русе, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 2 043 302,54 лв. - 100% безвъзмездна финансова помощ от ЕС. 

Реализирането на този проект е в синхрон с Националната стратегия за деинституционализация. Тя е процес на замяна на институционалната грижа за деца с грижа в семейна или близка до семейната среда в общността. 

Официални гости на церемонията бяха народните представители от 19-ти МИР Пламен Нунев и Десислава Атанасова; областният управител на област Русе Венцислав Калчев; неговите заместници Айлян Карамехмедова и Милена Хинкова; засл.проф. Васил Пенчев - председател на Общински съвет - Русе. На откриването присъстваха и кметът Пламен Стоилов, неговият заместник Иван Григоров (който е и ръководител по проекта) и зам.-кметът по Европейско развитие Страхил Карапчански. 

Сред гостите бяха и представители на Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие"; на Държавната агенция за закрила на детето; на Регионалната дирекция "Социално подпомагане и на дирекция "Социално подпомагане"; на неправителствени организации и сдружения, както и на здравни и лечебни заведения; представители на фирмата изпълнител и на строителния и авторския надзор.

В приветствието си, кметът Пламен Стоилов подчерта, че вече се работи по проекта "Нашите деца са нашата отговорност", който надгражда настоящия и включва обучение на персонала на центровете. Той ще бъде ангажиран с новоразкритите социални услуги и ще осигурява 24-часова грижа за децата и младежите. 

"Чрез тези два проекта създаваме устойчив модел на деинституционализация и осигуряваме услуги с високо качество, които да отговарят на индивидуални потребности и изисквания на децата и младежите", каза кметът. 
 
Стоилов заяви, че социалните дейности и грижата за хората със специални потребности са основен приоритет в работата на неговия екип. Той припомни редица важни проекти в социалната сфера реализирани от Общината Русе, като Приюта за бездомни, резултат на съвместните усилия на Общината и КАРИТАС, Социалната трапезария, Дневния център за деца с увреждания - седмична грижа с капацитет 20 места, проектите "Звено за услуги в семейна среда" и "Подкрепа за достоен живот". 

Кметът добави, че в Проектобюджет 2014 също е отделено специално внимание към хората в неравностойно положение. В заключение, той отп
©
рави специална благодарност към целия екип по проекта и към всички, които имат принос за реализацията му.

Презентация за изпълнението на проект "Изграждане на три Центъра за настаняване от семеен тип на територията на гр. Русе" направи координаторът на проекта Спасимир Димитров.

Приветствия поднесоха и народният представител Пламен Нунев, областният управител на област Русе Венцислав Калчев и председателят на Общински съвет - Русе засл.проф. Васил Пенчев. Беше получен поздравителен адрес и от Държавната агенция за закрила на детето. 

Лентата на новата сграда беше прерязана от кмета Пламен Стоилов, областния управител Венцислав Калчев, народния представител Пламен Нунев и от зам.-кмета Иван Григоров.

Отец Марин от Русенската Света митрополия, който благослови стартиращото строителство, освети центъра. Трите центъра ще осигурят дом на над 36 деца на възраст от 3 до 18 години от социалните домове. Те ще заменят институционалната грижа за деца и младежи с увреждания.

Обособените жилищни сгради ще създадат близка до семейната среда, с оглед на социализацията на децата и младежите и развитието на социалните им умения. Всеки от центровете за настаняване от семеен тип е с капацитет 12 места и 2 резервни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: