Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Tри години родители чакат следствие за смърт в Русе, искат им 26 000 лв., за да бъде освободено тялото
Автор: Екип Ruse24.bg 18:04 / 12.11.2023Коментари (0)614
© bTV
Петър Чернаев
Родители търсят отговори за трагичната смърт на дъщеря си след тригодишно разследване за склоняване към самоубийство. Едва тази есен те научават, че ще трябва да заплатят десетки хиляди левове за съхранение на тялото в клиниката по съдебна медицина през годините, разказва bTV

На 27 януари 2020 г. 29-годишната Виолета Чернаева от Русе е намерена мъртва в апартамента си в София. Основната версия е самоубийство.

Виолета няма тежки проблеми в живота, имала е успехи като дизайнер, предстояло ѝ е да започне нова работа.

Прокуратурата назначава експертиза на тялото в Клиниката по съдебна медицина към Александровска болница. Данни за убийство не са установени и месец след смъртта от държавното обвинение връчват на родителите постановление, че тялото вече не е необходимо за целите на разследването.

Бащата на младата жена Петър Чернаев възразява. Иска повторна експертиза, защото смята, че анализът пропуска важни за истината детайли.

Прокуратурата приема, но почти година по-късно, вместо да представи заключения, отново приканва тялото на Виолета да бъде освободено от клиниката.

Чернаев настоява за поисканите изследвания пред главния прокурор, но септември тази година се съгласява да прибере тялото - иначе ще последва служебно погребение.

Тогава от клиниката към "Александровска“ му искат 26 000 лева за почти 3-годишен престой на тялото, разказва бащата.

Дни по-късно все пак му предават покойната и обясняват, че тепърва изчисляват цената за престоя, както и от кого ще искат парите - от семейството или от прокуратурата. Към момента таксата за съхранение на тяло там е 20 лева на ден, уточняват от болницата.

"На близките не е представян официален финансов документ за дължими такси за съхранение на тялото. До настоящия момент такъв е изготвян и представен единствено на разследващите органи. Лечебното заведение не е предприело действия за събиране на дължимите суми за съхранение на тялото. Конкретни действия в тази посока биха могли да бъдат предприети едва след събиране на всички относими доказателства по случая и след вземане на нарочно решение в тази връзка“, посочват от Александровска болница.

От прокуратурата отговарят:

"Прокуратурата поема разноските по съхранение на тялото, докато то е нужно за целите на разследването. След като е било освободено през 2020 година, финансовите задължения следва да се обсъждат между роднините и болницата. От 2020 г. до февруари 2023 г. Софийска районна прокуратура не е била уведомена, че тялото не е погребано. Едва през 2023 г. в СРП е дошло писмо от Клиниката по съдебна медицина, в което се казва, че тялото все още се съхранява от тях“, посочват от държавното обвинение.

Възниква въпросът - как така от 2020 година насам прокуратурата не е знаела за тялото, след като с постановлението от 05.04.2022 година, наблюдаващият прокурор е одобрил "допълнителна съдебномедицинска експертиза на трупа на починалата“.

Разследването за склоняване към самоубийство продължава с психиатриатични експертизи на свидетели.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: