Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Търговци поискаха отмяна на таксите по Дунав Мост от новия финансов министър
Автор: Екип Ruse24.bg 10:47 / 31.07.2009Коментари (0)871
Вчера в Русе се проведе среща между новия министър на финансите на Р. България Симеон Дянков и представители на малкия и среден бизнес от региона. На срещата на министър Дянков беше връчена декларация от Управителния съвет на Българо-Румънска Търговско Промишлена Палата. Ето и текста на декларацията:


Декларация
на Управителния съвет на Българо-Румънска Търговско Промишлена Палата

БРТПП поздравява политическа партия ГЕРБ за бързото и успешно съставяне на правителство на Република България. Палатата подкрепя Програмната декларация на правителството, в която са намерили място принципните позиции на бизнеса по отношение на основни въпроси от национално значение. Бързото сформиране на реформаторско правителство с ясна подкрепа и свобода на действие е от изключителна важност за запазване на финансовата стабилност в страната и за подкрепа на българския бизнес в условията на задълбочаваща се икономическа криза. През последните години българо-румънските икономически отношения се развиват изключително динамично, а търговията между двете страни расте със стабилни темпове. За 2008 г. стокообменът между България и Румъния е 2,36 млрд. евро, като това представлява ръст от 52% спрямо предходната година. Засили се и интересът на румънски и български граждани за пътувания през границата с цел бизнес и туризъм. Съществува голям потенциал за реализиране на съвместни трансгранични проекти чрез консорциуми включващи български и румънски фирми, производствено коопериране и двустранни инвестиции. За съжаление остава неразрешен и един изключително наболял проблем - съществуващите такси за преминаване на пътници и товари през единствения все още мост над река Дунав, свързващ България и Румъния. Тези такси са значителна пречка за свободното движение на стоки и хора между двете страни и за пълноценното развитие на икономическите връзки и социалния обмен между България и Румъния. От друга страна, таксите са предпоставка за възникване на корупционни практики, а приходите от тях не допринасят за по-доброто състояние на моста, чиято настилка е амортизирана, а осветлението особено в българската половина почти липсва.

Като организация, чиято основна мисия е да подпомага и развива икономическите връзки между България и Румъния, БРТПП разчита вече изразяваната политическа воля за отпадане на таксите за преминаване на Дунав мост да се трансформира в реални стъпки от страна на новото правителство на Република България в тази насока. Призоваваме новият кабинет в условията на задълбочаваща се икономическа и финансова криза да предприеме необходимите действия за подобряване на условията за бизнес, а една от приоритетните мерки би следвало да бъде премахване на таксите за преминаване на Дунав мост. Положителните ефекти от тази стъпка ще надвишат многократно пропуснатите ползи като приходи в националния бюджет от тези такси. Друг проект с голяма важност за развитие на конкурентоспособността на българската икономика и на северните планови региони е изграждане на автомагистрала Шумен-Русе и свързване на естествения транспортен коридор р. Дунав при гр. Русе с международно летище и пристанище Варна чрез магистрален път. Това би оказало пряко положително влияние върху икономическото развитие и инвестиционната привлекателност на северната част на България. За отбелязване е факта, че Румъния приключи с изграждането на автомагистралата от Букурещ до Дунав мост. От друга страна, свързването на Букурещ и Варна с магистрала ще позволи развитието на интермодални превози и пренасочване на транспортни потоци от съседни държави към тези региони от страната. Вярваме, че този проект ще намери място в работната програма на новосформираното правителство.

Александър Прокопиев
Председател на УС
БРТПП

Още по темата: общо новини по темата: 33
04.09.2010 »
27.05.2010 »
27.10.2009 »
05.10.2009 »
02.10.2009 »
10.08.2009 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: