Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Търси се проектант за трети етап на Театралния комплекс
Автор: Екип Ruse24.bg 10:32 / 21.09.2008Коментари (0)341
© Ruse24.bg
Община Русе обяви търг за изготвяне на идеен и технически инвестиционен проект за актуализация и преработка на Театрален комплекс - Русе - III етап. Обектът представлява реконструкция, адаптация, реставрация и разширение на сградата - паметник на архитектурата от национално значение, известна като "Доходното здание", като основната цел на преработката е да се осмисли предназначението на незавършените блокове. Третият етап обхваща блокове Е, Ж и И - цялостно, и блок Д - частично. Идейният проект трябва да се разработи в два варианта по част "Архитектурна", които подлежат на разглеждане за избиране на оптимален вариант от общинския експертен съвет по устройство на територията при община Русе и общинския съвет. Въз основа на избрания вариант ще се разработи технически инвестиционен проект по всички части.

Проектът включва нови архитектурно-ремонтни работи без промяна на носещата конструкция, довършване на ел., ВиК, ОВК, електро-, архитектурно и технологично обзавеждане и ще съдържа части "Архитектурна", СК, "Електро", ВиК, ОВК, "Технологична и ТТЕ", "Геодезия", "Озеленяване" и ПБЗ. По всички части трябва да се изготвят количествени сметки за видовете СМР, спецификации на материалите, технологичното оборудване и подвижното обзавеждане. Финансирането на поръчката е от бюджета на община Русе.

От участниците се изиск­ва гаранция за участие от 3000 лв. Те трябва да имат имат опит в проектирането на подобен род обекти, да отговарят на изискванията за възлагане на проектиране - да имат в състава си правоспособни проектанти - архитекти и инженери, с пълна проектантска правоспособност по всички части.

Критериите за оценка включват икономически най-изгодна оферта с оглед на посочените критерии - предлагана цена за проектиране - тежест 30 точки, срок за изготвяне на проекта - 30 точки, професионален опит на проектантския колектив - 40 точки. Документация за участие се закупува до 13 октомв­ри, отварянето е на 14 октомври от 10 часа в сградата на общината.

История
Доходното здание е архитектурна забележителност в центъра на Русе, построена в периода 1898 - 1902 г. Името произлиза от идеята сградата да носи на тогавашното училищно настоятелство доходи от наемите за театралния салон, библиотеката и предвидените казино и магазини. Днес комплексът има статут на паметник на културата от национално значение.

Фасадата е в стил неокласицизъм, украсена с пластични орнаменти, архитектурни детайли и скулптурни фигури, символизиращи земеделието и войната. Интериорът е декориран с гипсови форми, на върха на покрива има статуя на крилатия Меркурий. Започналата реставрация продължава вече 26 години.

На 20.II.1897 г. специално жури отсъжда резултатите от конкурса за сградата - I премия 1500 златни лева, на арх. Р. Паул-Бранк от Виена, II премия не се дава, III премия - 600 златни лева на арх. Янаки Шамарджиев.

Награда в конкурса "Сграда на годината" за 2007 година
Реконструкцията и пристройка на Театрален комплекс "Сава Огнянов" с инвеститор община Русе, проектант арх. Константин Вандалов, изпълнител "КБЖС - 96" ООД, получи наградата в конкурс "Сграда на годината" в раздела "Специални награди" за 2007 г. Ориентировъчно общата застроена площ е 17 600 кв.м. Обектът "Театрален комплекс - Русе" е проектиран и осъществяван поетапно. При осъществяването на обекта е приложена модерна сценична техника, съвременни конструкции и инсталации, съвременни материали за оформяне на екстериора и интериора, като същевременно се запазва общият стил на архитектурната композиция и детайла на забележителната сграда.

Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: