Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Ученици ще участват в открит урок за османския период на Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 12:09 / 13.11.2009Коментари (0)205
©
От 11 часа утре в учебната зала на Регионален исторически музей - Русе група русенски ученици ще участват в открит урок-експеримент на тема: "Русе. Пространство и история (края на 14 век - 70-те години на 19 век)". Занятието ще бъде проведено от музейния педагог Магдалена Трифонова, а гост-лектор ще бъде Теодора Бакърджиева, музеен специалист в областта на османския период на Русе.

Откритият урок е част от инициативата Русезнание и се провежда в рамките на проекта "Книга игра - учебно помагало по Русезнание", финансиран от община Русе. Занятието ще представлява своеобразен тест, който следва да изпита разработената методология за преподаването на темата за османския период на града. Едва след отчитането на резултатите от проведения урок и тяхното анализиране, темата ще бъде включена в книгата-игра, помагало по Русезнание, чието издаване тепърва предстои.

Проектът "Книга игра - учебно помагало по Русезнание", осъществен от сдружение "Приятели на музея" в партньорство с Регионален исторически музей - Русе, цели да създаде модел на нова обучителна програма чрез книгата игра, която да послужи като помагало по учебната дисциплина Русезнание. Преминало през тестове с фокус групи, обсъждания и анализи, създаването на помагалото ще допринесе за реализирнето на съвременни стандарти в обучението на подрастващите. Едновременно с това ще утвърди дисциплината „Русезнание" като достъпна и популярна и ще подсигури обучението с ключов преподавателски ресурс.

Проектът е насочен главно към русенските ученици от 5-7 клас - това е и възрастовата група, към която са насочени занятията по Русезнание. След стартирането на проекта екип от експерти започна събиране на идеи за основни модели за работа по метода „мозъчна атака". Стартира и разработването на методология за помагалото книга- игра. По проекта бяха създадени и учебни карти - постери на Русе, които отразяват различни етапи от развитието на града, посочват присъствието на култови и образователни постройки, на административни сгради, на паметници на културата. Новите карти, окачени в учебната зала на музея, чувствително допринасят за повишаване качеството на образователния процес.

Обучението по Русезнание се реализира от втория срок на учебната 2008/2009 г., когато в 16 училища в Русе се събраха групи от ученици, обучавани в СИП. Чрез родолюбивата инициатива Русезнание се представя по нов начин мястото на Русе в историята, осъществяват се връзки между минало и настояще, между различни поколения хора, местата на паметта и музея.

На нарочна пресконференция в последната седмица на ноември ще бъдат представени детайлно целите и задачите на проекта, както и резултатите от вече осъществените дейности.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: