Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Учениците не знаят достатъчно за ХИВ/СПИН, сочи проучване
Автор: Екип Ruse24.bg 17:08 / 01.12.2008Коментари (0)283
© Ruse24.bg
Дирекция "Опазване на общественото здраве"-РИОКОЗ-Русе проведе социологическо проучване на тема "Какво знаете за ХИВ/СПИН". Проучването е част от АНТИСПИН кампанията "Бъди в час" по повод 1 декември-Световен ден за борба със СПИН.

То е проведено сред учениците от 7-те класове в 7 пилотни училища от Русенска област: ОУ "Васил Априлов", ОУ "Отец Паисий", ОУ "Любен Каравелов", ОУ "Братя Миладинови", ОУ "Иван Вазов", ОУ "Никола Обретенов", ОУ "Св.Св.Кирил и Методиий - с. Семерджиево, и обхваща 316 анкетирани. Анкетата съдържа 20 въпроса, свързани с познанията за ХИВ/СПИН, рисковете от заразяване и начините за предпазване.

Голям е делът на учениците, които не правят разлика между вирусоносител и болен от СПИН. Едва 60% от анкетираните знаят, че СПИН се причинява от вирус и по-малко от половината (45%) правят разлика между вирусоносител и болен от СПИН. На въпроса "Може ли човек да бъде излекуван от СПИН?" 12% отговарят "не знам", а 19% дават положителен отговор, който е доста обнадеждаващ, но засега грешен, тъй като лек за СПИН все още няма. 16% от запитаните смятат, че ако са силни и здрави не могат да се заразят със СПИН, което е изключително погрешно схващане и в същото време много опасно за младите хора.

За съжаление не е голям делът на учениците, запознати с начините на заразяване със СПИН. 84% от седмокласниците са наясно, че заразяването със СПИН не може да стане само чрез докосване, но едва 59% - че СПИН не се предава чрез целувка с език. 26% смятат, че могат да се заразят ако целунат болен от СПИН, а 10% - че това е възможно дори и само да го докоснат. 76% са сигурни, че човек не може да се зарази с вируса HIV при сядане на тоалетна чиния, но само 52% отчитат риска, че заразяване може да стане ако се порежат с нож, с който и други са се порязали.

Повече верни отговори са получени на въпросите, свързани с предаването на СПИН при полов акт. 92% от анкетираните са наясно, че СПИН се предава при полов акт. 86% знаят, че рискът от заразяване с ХИВ се увеличава, ако имат много сексуални партньори, а 70% - че установените в света заразявания с ХИВ са станали предимно чрез необезопасен сексуален контакт. За 72% е известно, че презервативите не бива да се използват многократно, защото това увеличава рисковете от зараза. Същият е процентът и на знаещите, че бременна жена, която е носител на вируса на СПИН, задължително го предава на детето си. 85% от анкетираните са запознати с факта, че наркоманите могат да си предават един на друг ХИВ, ако използват общи игли.

Малък е делът на верните отговори на въпроса "Може ли да минат повече от 10 години, преди вирусоносител да се разболее от СПИН?". Едва 42%, знаят, че заразеният с вируса ХИВ, може да го носи години наред, без да се разболее. Малко повече от половината анкетирани (52%) са наясно, че по време на менструация рискът от заразяване с ХИВ е по-висок при необезопасен секс. Този въпрос от анкетата е получил най-много отговори "не знам" - 39%. Друг въпрос, затруднил седмокласниците е свързан с предаването на заразата при полов акт с човек с венерическо заболяване или ранички по половите органи. 29% от запитаните не са запознати с този аспект, а 11% дават грешен отговор.

Изводът от направеното проучване е, че има сериозна необходимост от по-задълбочени познания по темата "ХИВ/СПИН". Незнанието от учениците на разликата между HIV и СПИН е притеснителен факт. Въпреки, че на по-популярните въпроси за СПИН повечето анкетирани дават верни отговори, все още има ученици, които не знаят общоизвестни и популярни факти, като например, че болестта е смъртоносна.

Имайки предвид все по-занижаващата се възраст на започване на полов живот сред младежите, учениците на ниво 7 клас трябва да са по-добре информирани, за да осъзнават по-ясно рисковете от заразяване и начините за предпазване от СПИН. Отчитайки този факт и резултатите от проведеното социологическо проучване, Дирекция "Опазване на обществе¬но¬то здраве" -РИОКОЗ-Русе започна издаването на серия образователни книжки "Лице в лице" по темата СПИН и ППБ. През настоящата година на учениците от Русенските училища ще бъдат предоставени материалите "Лице в лице: Полово предавани болести" и "Лице в лице: Трафик на хора и безопасен секс".

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: