Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Учениците със слаба подготовка по физика
Автор: Екип Ruse24.bg 10:14 / 03.04.2009Коментари (0)289
Редица международни проучвания показват, че резултатите от подготовката по природонаучни предмети на българските ученици през последното десетилетие бързо се влошават. Анализът на причините, довели до този факт, събра на научна конференция в Русенския университет представители на точните науки и на образователното министерство.
37-мата по ред конференция, организирана от Съюза на физиците в България, е на тема „Обучението по физика и астрономия в условията на новата образователна структура на средното училище". Това, което буди тревога у специалистите е, че в момента образованието по физика завършва в 10 клас и учениците нямат никакъв стимул да продължат подготовката си. Затова в университетите, където равнището е доста по-високо, студентите срещат трудности.

Акад. Матей Матеев - председател на Съюза на физиците в България: „Това е изключителен проблем, тъй като преходът между средното и висшето образование за дисциплините, за които е необходимо по-добро образование по физика, то не може да бъде получено. И страната ни е заплашена, че нейните бъдещи инженери, физици, химици и доктори няма да бъдат достатъчно добре подготвени в тези области."
Ако младите хора искат да продължат обучението си в инженерни специалности, им остава единствено възможността да търсят извънкласните форми, смята деветокласникът от Правец Николай Генов.

Николай Генов: „Има в много училища добра материална база за подготовка. Има състезания, с които се повишават уменията."

Темата на конференцията е важна и поради факта, че в момента в Народното събрание се обсъжда проектът за Закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. Според експертите, в окончателният си вариант той трябва да гарантира правото на учениците да изучават по желание в 11 и 12 клас по-задълбочено физика и астрономия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: