Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
В Русе се проведе 9-я национален фестивал на БСМ
Автор: Екип Ruse24.bg 14:59 / 31.08.2008Коментари (0)442
На 30 и 31 август, събота и неделя, в град Русе се проведе 9-я национален фестивал на Българската социалистическа младеж.

През 1996 година възниква идеята за младежки форум, който да събира млади привърженици на лявата идея всяка година точно в Русе. "Тук му е мястото, да се провежда "младежката Бузлуджа"!", възкликва Живодар Душков, историк, писател, дългогодишен член на БСП. Тук, в Русе, на 28 август 1912 година се провежда учредителното събрание на Съюза на работническата социалдемократическа младеж (СРСДМ), от тук тръгва организираното ляво младежко движение в България. Живодар Душков, заедно с Румяна Радкова, също член на социалистическата партия и активен участник в нейния живот, насърчават и помагат на младите Марияна Цанева, Нейко Нейков, Емил Георгиев да вложат усилията и ентусиазма си в организирането на меропрятие посветено на създаването на СРСДМ. Идеята на фестивала е да събира млади хора от цялата страна да се срещат, да обменят мнения по актуални въпроси, свързани с политическия, социалния и културния живот в България, да заявяват позиции, да дават предложения за решаване на проблеми, да намират нови прители, да се забавляват заедно.

Форумът започва съвсем скромно в началото, с малко средства, но с много ентусиазъм и дух. Провежда се в централата на БСП, а хората са настанени в студентските общежития. Тема на дискусиите е "Има ли приемственост в БСП". Гости са Мариела Митева, първия председател на Националния съвет на БСМ, Кристиян Вигенин, тогава заместник председател на БСМ, Атанас Костадинов, заместик министър по екологията. През годините фестивалът се разраства започват да идват все повече и повече младежи, най-много са през 2006 150. Развивала се е и идеята за събиране на Младите социалисти по Дунава. Обсъждали са темата за "Младежкото бъдеще на лявата идея". Гости са били и младежи от ПАСОК, Соациалдемократическата партия на Румъния, Кипър, Македония, БСМ е била в Европейския съюз преди България. Гости през годините са били Георги Първанов, Георги Пирински, Сергей Станишев, Ивайло Калфин. В програмата винаги е присъствало младежкото настроение с много концерти, дискотеки, през последните години и разходки сред природата на Природен парк Русенски Лом.

През 2008 "Младежката Бузлуджа" премина под мотото "Европа на гражданите и солидарността". Присъстваха първите организатори на фестивала Марияна Цанева, Нейко Нейков, Емил Георгиев и с умиление си спомниха за времето когато те са били. Вицепрезидентът на Парламентарната група на Партията на Европерйските социалисти Кристиян Вигенин, и участник в първия фестивал, се срещна с младите си приятели с радост. Той разговаря с тях по темата "Ролята на гражданското общество в страните-членки на ЕС". Младите социалисти уважи Иван Токаджиев, заместник министъра на култура, а красива кошница с цветя и поздравителен адрес се получи от Министърът на културата проф. Стефан Данаилов. Арх. Силвия Алексиева, народен представител от "Коалиция за България" от Русе също уважи младите социалисти, дори се включи в дискусията. Областният управител на Област Русе, Мария Димова и Председателят на Общинския съвет Искрен Веселинов изпратиха поздравителни адреси. Кмета на град Русе, инж. Божидар Йотов, поздрави лично участниците и гостите и не пожела да им дава напътсвтия и съвети, защото притежат най-ценното, младостта. Общиснкият съвет на БСП Русе също беше с младите в лицето на Председателя, инж. Иван Иванов, Зам. Председателя Милена Хинкова, членовете на ОбС на БСП и общински съветници Мария Костадинова, Минко Цочев, д-р Свилен Лазаров. Млади представители на ДПС на Либералната младежка асамблея на НДСВ също присъстваха на откриването. От името на Иво Пазарджиев, Председател на Русенско младежко сдружение беше прочетен поздравителен адрес. Капка Иванова, Председател на клуб "Съхрани българското" в Русе взе участие във всички дискусии, включиха се също и Георги Янков Председател на младежката организация на «Тракия» Русе, Галена Спасова Зам. Председател на ученическия комитет на ПГ по икономика и управление «Елиас Канети» Русе.

Другите две дискусии бяха на тема "Интернет, блогосфера-модерните технологии в помощ на гражданското общество" и "Успехът на организираното гражданско действие в опазването на българската природа". Лекторите, интернет експертът, Константин Павлов - Комитата и Йорданка Динева и Стефан Аврамов, представители на "Коалиция за да остане природа" бяха на много високо ниво.

След приключване на дискусиите домакините заведоха своите гости от Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Харманли, Смолян, Пловдив, София на паметната плоча на СРСДМ, разказаха им за учредителното събрание от 1912 година, показаха има снимки на основателите, всички заедно поднесоха цветя.

По време на вечерята в ресторанта на хотел "Рига" младите социалисти от Русе подариха на своите приятели от страната концерт с участие на София Петрова и Жулиета Иванова, изпълнители на студио "Икономов", с ръководител Вили Икономов" и балет "Импулс", към ОМД Русе, с ръководител Петя Бонева.

В неделя сутринта младите социалисти, участници в 9-я национален фестивал на Българската социалистическа младеж посетиха скалния манастир "Св. Димитър Басарбовски", в село Басарбово.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: