Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Васил Пенчев: Русенци да продължават да бъдат будната съвест на местната власт
Автор: Екип Ruse24.bg 06:30 / 02.01.2010Коментари (0)4514
© Ruse24.bg
Той е с 38-годишен стаж в Русенския университет "Ангел Кънчев". Публикациите, докладите и изобретенията му са трицифрено число. Има патенти в САЩ, Германия, Франция, Япония и др. в областта на електронно-лъчевите технологии. Той е Васил Пенчев - председател на Общинския съвет от месец октомври тази година. Как е приел новото предизвикателство в кариерата си и по какъв начин смята да работи за града, вижте в интервюто, взето от репортер на Ruse24.bg.

- Г-н Пенчев, поехте председателския пост в Общинския съвет в доста труден момент. Каква беше нагласата ви тогава и промени ли се тя сега, 2 месеца по-късно?

- Вярно е, че моментът, в който поех председателството на Общинския съвет преди малко повече от два месеца бе труден. Още в първия ден, обаче заявих нагласата си, че ще ръководя съвета, съобразявайки се с върховенството на Закона и ще се придържам в своята работа към четири основни принципа - откритост, прозрачност, персонална отговорност и строга отчетност. 

И сега нагласата ми не е променена, но вече детайлизирана и конкретизирана относно методите и средствата, чрез които да реализирам намеренията си в посока на бъдещата работа на местния парламент.

- Общинският съвет на Русе е доста дискредитиран като цяло в очите на гражданите. Имате ли набелязани идеи и стъпки за „изчистване" на облика му и възвръщане на доверието от страна на избирателите?

Съставът на съвета отразява нагласите и волята на гражданите на Русе, заявили чрез вот своето доверие към една или друга политическа сила. Броят на съветниците на всяка от политическите формации в местния парламент е отражение на плурализма в обществото и до голяма степен - израз на съотношението на подкрепата, с която се ползва всяка партия или коалиция на местно ниво. За съжаление някои от влизащите в Общинския съвет политически представители са „случайни попадения". Затова е важно по време на избори всеки от нас да заяви ясно своята позиция, тъй като от този избор зависи и бъдещето на града, бъдеще, което е пряко свързано и с решенията на Общинския съвет. 

Нека не забравяме все пак, че именно Общинският съвет е арената на политическите битки, мястото, където се противопоставят позиции и мнения, форум на партийни декларации и становища - всички в търсене на най-вярната, най-правилната идея, която да изразява най-силно интересите на нашите съграждани за просперитета на града.

Моето вътрешно убеждение, обаче е, че независимо от характера на съществуващите проблеми, тяхното истинско решаване изисква активното гражданско участие и съдействието на медиите. Само тогава ще се почувства съществен, реален ефект от работата на общинските съветници.

- Какво очаквате да се случи през новата 2010 година?

- Моите нагласи за 2010 г., свързани с работата на Общинския съвет, са позитивни. Но би било заблуда, ако мислим, че можем да постигнем съвършенство. Личното ми мнение е, че с натрупването на все повече опит, работата на местния парламент става все по-целенасочена в изпълнение приоритетите на общината. Част от тях са свързани с публичността и откритостта в работата при вземане на решения и при управлението и разпореждането с публични ресурси. Сред акцентите в предстоящата ни работа е актуализирането на съществуващата нормативна база и приемане на нови наредби и правилници, отговарящи на променящите се обществени условия и нарастващите изисквания на гражданите за подобряване качеството на живот и среда. Наложително е повишаване на прозрачността в работата на Общинския съвет, разработване и оповестяване на редица регистри; както и по-широко използване на възможностите, които предоставя интернет, в контекста на доброто информационно обслужване.

Не по-малко надежди имам и във връзка с предстоящото разработване и приемане на един добре балансиран и социално ориентиран бюджет 2010. Потребността от такава балансирана финансова програма е наложителна, особенно в условията на икономическа криза. Разбира се, разчитам на професионализма на общинска администрация и на мъдростта и волята на общинските съветници.

- Как смятате да прекарате коледно-новогодишните празници?

- Както винаги! Традиция е в семейството ми Рождество Христово да се посреща с членовете на фамилията, а Нова година - сред добри приятели. Обичайно на такива празници съм с любимите си хора.

- Пожелайте нещо на русенци.

На русенци желая през новата 2010 година преди всичко да са здрави, желая им успех и благополучие в добрите дела, вяра и късмет. Пожелавам им още да запазят позитивното си мислене, да не губят гражданската си позиция, да са горди с родния си град и да останат будната съвест на местната власт.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Земетресения в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: