Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Възможен е втори мост над Дунав при Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:55 / 16.06.2012Коментари (0)306
© Impact Press Group
Има идея за изграждане на втори мост над река Дунав край Русе или разширение на сегашния, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В Русе тя участва в обществен дебат на тема "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа", организиран по инициатива на евродепутата Мария Неделчева.

Павлова обясни, че в момента тече работата по отделните приоритетни оси и области по Дунавската стратегия - да се координират и да започнат да се изготвят проектите. По думите й сред големите проекти, които са били отбелязани по Дунавската стратегия, са и двата моста над река Дунав - при Оряхово-Бекет и при Силистра - Кълъраш.

"Бих добавила и темата за разширение на сегашния мост край Русе или изграждане на нов. Това е изключително важно според мен, още повече от стратегическа гледна точка - не само за Дунавския регион, но и България като държава на кръстопът, през която преминават пет от европейските транспортни коридори, както и желанието на правителството, макар и на принципа на публично-частното партньорство, да изградим пътя Русе-Свиленград.

Това е изключително важна пътна връзка, която ще даде възможност Русе да бъде стратегически координационен център на транспортните връзки и ще доведе безспорно до необходимост за нов мост или разширение на сегашния", каза Павлова.

На въпрос откъде ще се намери инвестиция за осъществяването на тази скъпа идея, Павлова представи две възможности. Първата е свързана с преговарите с Катар за пътя Русе - Свиленград, към която може да се добави и изграждането на втори мост или разширение на сегашния.

Втората възможност е да се търси финансиране от европейската програма за трансгранично сътрудничество България - Румъния. "Тази програма не е толкова голяма като бюджет, но тя винаги финансира стратегически проекти. Ако успеем да постигнем съгласие при преговори с румънската страна, че и за двете държави това е важно, бихме могли да се опитаме да го идентифициране като стратегически важен проект", обясни министър Павлова.

Относно подобряването на корабоплаването по река Дунав, който е един от приоритетите на Дунавската стратегия, евродепутатът Мария Неделчева отбеляза, че загубите за корабоплаването заради ниското ниво на реката през есента на миналата година са изчислени на 6 млн. евро.

Сред участниците в обществения дебат са зам.-министърът на регионалното развитие на Румъния Марсел Болос, генералният секретар на Съвета за Дунавските градове и региони Ерик Барта, зам.-министърът на туризма Иво Маринов и представителят на Европейската комисия от дирекция "Регионална политика" Натали Вершелде.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: