Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Възстановяват износа на живи животни и месо за Турция
Автор: Екип Ruse24.bg 16:54 / 03.04.2012Коментари (0)633
©
Износът на живи животни и на месо от едър рогат добитък от България за Турция ще бъде възстановен в най-скоро време. Това стана ясно по време на днешната среща на областния управител Стефко Бурджиев с посланика на Турция у нас Н.Пр. Исмаил Арамаз и с Генералния консул на Турция в Бургас Джем Улусой. На нея присъства и зам.областният управител Веско Маринов и служители от турските дипломатически мисии. 

По думите на г-н Арамаз, група от турското земеделско министерство пристига в България за последни уточнения по темата и износът ще бъде възстановен при първа възможност.Той е бил прекратен преди 15 месеца заради съмнения, че внасяните от България месо и живи животни може да са заразени с шап.

Дипломатът заяви още, че вече текат и техническите разговори между двете страни във връзка с изграждането на двустранна връзка за природен газ. Той обясни, че Турция е имала резерви към нея, защото е подкрепяла проектът "Набуко". Г-н Арамаз допълни, че при последното си посещение в Турция, българският министър-председател Бойко Борисов е успял да убеди турската страна, че тази връзка може да се реализира без да се изчаква реализирането на проекта "Набуко". Вероятно през месец май ще се състои още една среща между министър-председателите на двете страни по тази тема. 

Турският дипломат припомни и за няколкото съвместни проекта, които са били обсъдени на ниво премиери на двете страни, по време на посещението на министър-председателя на България Бойко Борисов и на министри от кабинета в Турция преди броени дни. Това е създаването на фериботна връзка Варна-Бургас-Истанбул и на изграждането на железопътна линия с дължина 3 хил.км, която ще свързва Анкара с Грузия. 50% от железопътния проект вече е реализиран. Високоскоростният железен път ще бъде изграден в следните направления: турско - сирийската граница - Истанбул - Свиленград и от границата с Кавказ - Истанбул - Свиленград. Новата линия ще улесни стокообмена и ще помогне за развиване на добрите търговски отношения между двете страни.

Г-н Бурджиев изрази надежда, че икономическите отношения между двете страни ще продължат да се развиват динамично. Той подчерта, че леката промишленост, земеделието и машиностроенето са сферите в област Русе, към които биха могли да се насочат турски инвестиции. Областният управител запозна турските дипломати с дейността на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, както и с изнесените по време на последното му заседание данни. Те сочат, че след Преброяване 2011 етническите турци в региона са общо 28 658, но броят на определилите турския език като майчин е по - голям. Те са 29 238. 611 роми са посочили като майчин език турския. Г-н Бурджиев представи и поставените проблеми по време на организираната от областната администрация кръгла маса по въпросите на обучението по майчин език. Областният управител заяви готовността си да съдейства за решаването им, с цел съхраняване на етническото и културно многообразие на региона. Срещата приключи с размяна на протоколни подаръци.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: