Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Японски традиционен театър в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 09:40 / 05.10.2012Коментари (0)597
©
Програмата на Есенния салон на изкуствата и културата, организиран от Община Русе, продължава следващата седмица с гостуване на един от големите майстори на японския традиционен театър Кабуки - известният японски актьор Оное Уменосуке. Спектакълът, който артистът ще представи в Русе, ще се състои на 8 октомври (понеделник) от 18:30 ч., в Камерна зала "Слави Шкаров" на ДТ "Сава Огнянов". Събитието е част от програмата на Дните на японската култура в България и се провежда със съдействието на Посолството на Япония в България. Уникалната демонстрация, на която любителите на театъра ще присъстват за първи път в Русе, ще ни даде възможност да се докоснем до тайните на сценичното превъплъщението на един кабуки актьор в оннагата - т.е. процеса на артистичната трансформация на актьора в женските персонажи от спектакъла. Входът за представлението е свободен.

Кабуки е сред най-известните традиционни японски сценични изкуства, наред с театър Но, Кьоген и Бунраку. Смята се, че се заражда около 1603 г., когато Окуни, служителка при шинтоисткото светилище Идзумо Тайша, започва да изпълнява ритуални танци в Киото. Те предизвикват голям интерес сред народа, но през 1629 г. Кабуки танците, изпълнявани от жени, са забранени като развалящи добрите нрави. По-късно, през 1652 г., поради същата причина властите забраняват и Кабуки в изпълнение на млади момчета. От този момент нататък настъпва периодът на т.нар. Яро-Кабуки, изпълнявано само и единствено от възрастни мъже.

Постепенно Кабуки придобива все по-отчетливи характеристики на сценично изкуство, което се оформя окончателно като сложна компилация от театрално-драматично изпълнение, танц и музика.

Основни отличителни черти на театър Кабуки са женските роли оннагата, изпълнявани само от мъже, пищният грим кумадори и специфичните сценични приспособления.
След края на Втората световна война се организират множество гастроли на трупи от театър Кабуки в чужбина - Европа, Азия, Америка и др., благодарение на които популярността и интересът към това изкуство значително се увеличават. Резултат от този интерес са създадените от западни учeни изследователски организации като Европейската Кабуки конференция, Европейски изследователски център за японски театър и др.

След тоталната забрана жени да играят в театър Кабуки днес всички роли в театъра, в това число и женските, се изпълняват само от мъже.

За периода на съществуване на театър Кабуки - вече около 400 години - се утвърждават изпълнителски техники за пресъздаване на различни по възраст и темперамент персонажи. Всички движения на женските образи са регламентирани до най-малките подробности. Например, за да пресъздаде излъчването на млада девойка, актьорът, докато върви, измества центъра на тежестта на тялото си напред, като по този начин създава впечатлението за младост и незрялост. 

Ако пък актьорът изпълнява ролята на възрастна жена, той се движи по сцената, като съзнателно измества тялото си назад, създавайки по този начин усещането за тежест и улегналост. Чрез внимателно подбрани сценични движения и тънка сетивност Кабуки актьорите, изпълнители на оннагата, много често успяват да създадат толкова женствени образи, че те дори превъзхождат реалното женско поведение.

Оное Уменосуке става ученик на Байко Уменосуке VII през 1968 г., а година по-късно прави първия си дебют на сцената в театър Кабуки-дза в Токио с артистичния псевдоним Оное Отоме. Следват множество изпълнения на сцените на различни театри в Япония - Кабуки-дза в Токио, Японския национален театър и др. През 1978 г., по време на представление в чест на 30-годишния юбилей от създаването на театралната трупа на Оное Кикугоро, приема официално артистичното име Оное Уменосуке. През 1991 г. става водещ актьор надай след успешно положен изпит пред Японската асоциация на Кабуки актьорите. През 1997 г. е отличен с театралната награда на името на Наояма Сейка.

Есенният салон на изкуствата и културата е част от кампанията "Русе - Европейска столица на културата 2019 град кандидат".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: