Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Задава се свръхпредлагане на офиси след три години
Автор: Екип Ruse24.bg 13:10 / 18.05.2008Коментари (0)515
Търсенето на качествени офис площи в София в момента значително надминава предлагането. Ако се реализират обаче всички проекти, планирани за следващите три години, ситуацията на пазара коренно ще се промени, предупреждават експерти.

В момента в строеж са вече около 780 хил. кв.м офиси, като още 740 хил. кв.м са на етап планиране и трябва да се появят на пазара до края на 2010 г. Това означава, че до три години наличните офис площи ще се увеличат с 1.5 млн. кв.м по данни на консултантската фирма "Фортън интернешънъл", асоцииран партньор на международната компания "Кушман и Уейкфийлд" (Cushman & Wakefield).

Според "Фортън" за същия период усвоените офис площи ще се увеличават с около 20% на година. През 2007 г. са усвоени около 160 хил. кв.м офиси, т.е. за периода 2008-2010 г. обемът ще достигне приблизително 730 хил. кв.м.

"Това е сигнал за инвеститори и предприемачи, които трябва да се замислят кога ще се появят на пазара", коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на "Фортън". Той смята, че не всички обявени обекти ще се реализират в следващите 2-3 години.

"Качествените обекти, които отговарят на европейските стандарти, ще останат във фокуса на наемателите, но офисите, които не отговарят на нуждите на пазара, наистина могат да останат незаети", заяви Сергей Койнов. Според него повечето от новите проекти са с по-високо качество от предлаганите в момента, така че със завършването им наемните нива на някои от съществуващите сгради ще трябва да бъдат преосмислени.

"Пазарът на офиси се характеризира с недостатъчно качество на продукта и много силно търсене, като процентът на свободните площи в София е около 4", обяснява Ралф Холанд, който оглавява отдел "Бизнес и търговски площи" във "Фортън". Според него, ако този процент нарасне до 10%, тогава може да възникнат проблеми.

"Все още пазарът се диктува от собствениците", обяснява Холанд. Постепенно с увеличаване на наличните площи нуждите на наемателите ще бъдат от все по-голямо значение. Тогава офисите, които не отговарят на изискванията на пазара, ще започнат да отпадат.

"Важно е предприемачите и инвеститорите да знаят по какъв начин наемателите взимат решения. Всеки клиент има конкретни изисквания за наемането на офис", обяснява Матю Стоун, директор стратегическо развитие на корпоративни наематели за Европа, Близкия изток и Африка в Cushman & Wakefield.

Сред факторите, които определят избора на един наемател, са:
->прогнози за разрастване на фирмата
->планиране на работната обстановка
->наемни нива
->брандиране и имидж
->местоположение.

Въпреки притесненията на експертите обаче пазарът на офиси в България в момента е изключително атрактивен за инвеститорите и предприемачите. "Икономическото развитие на страните в Централна и Източна Европа е много по-бурно от тези в Западна. Пазарът в региона става все по-конкурентен", смята управляващият директор на Cushman & Wakefield за Словакия Андрю Томпсън. Според него търсенето на площи остава силно, като процентът на неусвоените офис пространства на пазарите в региона продължава да намалява.
Официалните прогнози дават ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2008 г. от 6.2%. "Благоприятната данъчна политика, нарастващият интерес на чуждестранните инвеститори и ниската безработица вероятно ще доведат до стабилно развитие на пазара на недвижимите имоти", смята Холанд. "София остава основна локация за развитието на офис сегмента, но интересът към Варна, Бургас, Русе и Пловдив се засилва", допълва той.

Средните наеми в София са между 16 и 18 евро на кв.м на месец, като централната градска част е най-престижната локация с нива от 26-30 евро на кв.м. Според Койнов наемните нива ще продължат да се покачват, изпреварвайки леко инфлацията. Неговото мнение е, че покачването им в следващите 2-3 години ще бъде свързано и със силното търсене от страна на местни и чуждестранни компании. "Несъответствието между търсене и предлагане ще доведе до краткосрочно по-рязко покачване на наемните нива", твърди и Холанд.

Предлагането на офис площи бавно се измества към основните булеварди и покрайнините на града. Според изпълнителния директор на "Фортън" поради твърде ограничените възможности за развитие на проекти в централните части някои зони в периферията на града (като тези около "Бизнес парк София" и летището) имат потенциал да се превърнат във финансови центрове. Много от новите обекти, които се изграждат в тези зони, отговарят на всички изисквания за клас А офис сграда освен като локация, но с разрастването на пазара този фактор ще се подобрява.

"Най-атрактивните офис проекти за инвеститорите са тези със смесено предназначение и бизнес парковете", смята Андрю Томпсън. Според него тези комплекси позволяват максимално да бъдат удовлетворени изискванията на наемателите, тъй като е много важно за един проект да предоставя възможност за разрастването на наемателите.

"Все още един от факторите, който има нужда от подобряване, е управлението на сградите", коментира Ралф Холанд. Много от наемателите във вече съществуващите сгради се сблъскват с проблеми. "С разширяване на пазара на офис площите постепенно ще бъдат привлечени чуждестранни компании, които се занимават с управление на бизнес площи, което ще подобри качеството на услугата", прогнозира той.

Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Лято 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: