Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Законови промени дават възможност на общините да строят рибарски пристанища и брегоукрепителни съоръжения
Автор: Екип Ruse24.bg 10:49 / 17.03.2012Коментари (0)408
Основната цел на законопроекта за допълнение на Закона за морските пространства е даването на възможност на общините за извършат строителство в акваторията на залива или по поречието на река Дунав, както да се строят рибарски пристанища и обекти, които са свързани с риболовната дейност по чл. 111а на законопроекта, така и свързаните с тях брегоукрепителни съоръжения, които предпазват от вредното въздействие на водата. Това каза Иван Вълков, председател на парламентарната Комисия по транспорт в Народното събрание и бургаски депутат. Депутатите приеха на първо четене законопроекта за допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

"Предлагаме допълнително два члена 112 и 112ж, в които по един много ясен и точен начин описваме начина, по който може да извърши това. Това става с решение на Министерски съвет като се дава отстъпено право на строеж на общините за извършването на такава дейност по посочените варианти. В член 112ж сме предвидили механизъм, в който се дава възможност тези съоръжения да бъдат само публично-общинска собственост т.е. да няма промяна на собствеността, както и да не може да се променя предназначението. По този начин ще бъдат защитени публичните обекти. С тези промени се постигат две основни цели, които в момента са затворени за нас. Чрез оперативна програма рибарство да бъдат отпуснати средства за тези дейности, тъй като на теория те съществуват, но на практика не могат да се ползват", обясни депутатът.

"В момента законодателството разрешава строителство да се извършва единствено и само от държавата в акваторията на залива, а по този начин ние ще дадем възможност и на друг публичен субект като общината да извършва такова строителство. Същевременно по оперативните програми могат да кандидатстват само общините и за това в тази насока ще бъде отворена програмата и това ще бъде един положителен ефект. Даваме възможност на общините да влагат и техни средства за разширяване на пристанищата, модернизация и т.н., което до настоящия момент не беше възможно, тъй като пристанищата са държавна собственост и няма как да влагаш свои средства", каза Вълков.

Източник: Агенция "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: