Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Започва Световната кампания срещу насилието над жени
Автор: Екип Ruse24.bg 14:31 / 24.11.2008Коментари (0)223
©
От 1991 г. всяка година светът отбелязва 16-дневна кампания срещу насилието над жени. Световната кампания обхваща периода от 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за борба с насилието срещу жени, до 10 декември - Международен ден за правата на човека. Символичното свързване на двете дати има за цел да подчертае, че насилието над жени представлява нарушение на човешките права. От началото на кампанията до днес повече от 1700 организации от над 130 държави са взели участие в 16-дневната кампания. България става част от кампанията през 1997 г.

Тема на Световната кампания през 2008 г. е "Човешките права на жените - Човешки права за всички". Акцент в българската кампания тази година ще бъде необходимостта от промени в Закона за защита от домашно насилие и неговото финансово обезпечаване. Закона за защита от домашно насилие в България е приет през 2005 г. От тогава хиляди жени, са потърсили и защитили правата си, чрез мерките за защита, които той осигурява. Наред с признаване на домашното насилие за важен социален и обществен проблем, прилагането на закона показа и някои дефицити.

Нарушаването на съдебните решения все още не е съпроводено с наказателна отговорност, не са предвидени средства за обезпечаване на рехабилитационните услуги за жертвите на домашно насилие, не се прилагат и предвидените в закона програми за хората, упражняващи насилие. Това са само част от по-важните дефицити на закона, към преодоляването на които ще бъде насочена кампанията в страната ни през тази година.

По време на кампанията в Център "Надя - клон Русе" и в Районните управления на МВР в областта ще се извършват консултации относно правата на пострадалите от домашно насилие. Служителите на реда, които ще се срещнат с гражданите, ще разясняват както правата на хората, така и своите компетенции по Закона за защита от домашно насилие. Заинтересованите ще бъдат насочени и към други компетентни органи, организации и институции, които работят по проблемите на насилието и човешките права и могат да им бъдат полезни в такива случаи. Ще бъдат раздадени информационни материали. /виж прикачените файлове в електронното писмо/ Кампанията в Русе ще завърши с кръгла маса и дискусия на тема "Човешките права на жените - Човешки права за всички", която се предвижда да се проведе на 10 декември.

Инициативите, организирани от ОД на МВР Русе и Фондация Център "Надя - клон Русе", са част от Световната кампания за 5-та поредна година. Фондация "Център Надя - клон Русе" е българска неправителствена организация с 5 годишен опит в оказването на помощ и подкрепа на жени и деца, жертви на насилие. Инициира редица събития за преодоляване на толерантността в обществото към актовете на насилие срещу жени и изграждане на

Центърът работи в успешно сътрудничество с ОД на МВР - Русе от създаването си през 2003 година. Организацията разполага с мултидисциплинарен екип от специалисти, които в партньорство със служителите на полицията са оказвали многократно съдействие и подкрепа при случаи на жертви на трафик и домашно насилие. За 2008 година, до момента, има заведени 56 дела по ЗЗДН в Русенския районен съд.

За повече информация можете да се обърнете към представителите на Център "Надя" на тел: 82 67 70, e-mail: nadja­­_ruse@abv.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: