Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Христо Йотов: Моделния спорт в Русе се възражда
Автор: Екип Ruse24.bg 09:35 / 07.08.2009Коментари (0)1941
©
Спортен модел клуб «Приста» - Русе ще бъде домакин на държавното първенство за скоростни модели класове А/B на 8 и 9 август. Състезанието ще се проведе на езерото на лесопарк Липник.

Състезанията със скоростни модели се причисляват към майсторските класове модели, поради факта че са изцяло ръчна изработка и постигат скорости от над 300 км/час.

По този повод един от доайените на моделния спорт в Русе Христо Йотов сподели спомените си и надеждите си за развитието на спорта.
Той е на 60 години и от 45 години е във власта на корабомоделизма. Учител e на много от сегашните състезатели от СМК «Приста»- Русе.


Г-н Йотов, как започнахте да се занимавате корабомоделизъм?

Първата ми среща с моделизмите беше в кръжок в Пионерския дом в родния ми град Лом. Ръководител ми беше Георги Дафов, който и до ден днешен продължава да се занимава с деца и да води кръжоци. По-късно дойдох да уча в Русе и започнах да посещавам клуба по моделизъм тук. Тогава в града имаше две помещения, оборудвани с машини и зали за обучение, където се събираха всички желаещи да се занимават с моделни спортове. Имаше добра материално - техническа база със състезателни и тренировъчни полигони. Всичко бе под опеката на бившата организация за съдействие на отбраната (ОСО) и Общината. Имаше много ентусиазирани хора, които ми помогнаха да усъвършенствам уменията си като Тома Томов, Тома Чернев, Алесксандър Ганчев, Николай Комбев и много други.

Сигурно сте имали и много постижения?

Да, имам много призови места в държавните и международни първенства, включително и световен рекорд за скорост при скоростните модели през 1976г. Постигнатите от мен 206км /час тогава беше повече от фантастичен резултат. За съжаление международна федерация не го зачете, защото състезанието не беше от световен ранг, а само европейско.
След този случай спрях да се състезавам активно и се отдадох на подготовката на трима мои последователи. Те успяха за регистрират успешни стартове и да завоюват световни титли. Единият от тях подобри и световния рекорд през 1981г.
Голямата радост ми достави и моята дъщеря Цветелина 18г, която през 2007 година на световното първенство по корабомоделизъм в Амиен, Франция спечели второ място.

Като че ли през последните години се чувства възраждане на този спорт?

След 1989 година всичко се срина. Клубът в Русе беше един от най-силните в страната. А България бе призната сила в моделните спортове. Развивахме всички видове моделни спортове и имахме репутацията за наистина добра школа. Последва затишие за повече от 10 години... В момента се започва всичко отначало, факт е че пропуснахме да привлечем към спорта цяло поколение, но въпреки това полагаме усилие да запазим традицията.

Факт е и че спортен модел клуб „Приста" - Русе бе обявен за най-динамично развиващия се клуб в страната и продължава да привлича все повече почитатели на моделните спортове?

Благодарение и на сина ми / Явор Йотов е председател на смк „Приста"/, който преди три години пое инициативата и събра всички разпилели се биши моделисти, клуба ни има 50 активни състезатели.
Само секцията по автомоделизъм е от 24 състезатели, 8 от тях са деца под 16г, а имаме и 10 участника от Румъния. Има авиомоделисти, корабомоделисти, а вече и секция за радиоуправляеми хеликоптери. Хората се сплотиха, отново се събират през почивните дни, за да прекарват времето заедно някъде навън с моделите си.
Освен това вече привличаме вниманието на обществеността като домакинстваме авторитетни спортни мероприятия за моделизми.
През пролетта бяхме домакин на открит международен турнир в зала за радиоуправляеми автомодели, на първия кръг от държавния шампионат за радиоуправляеми автомодели, в края на юни проведохме състезания за скоростни корабни модели. Бяхме домакин на състезание за радиоуправляеми хеликоптери.
През този уикенд сме домакин на Държавния шампионат за скоростни модели, а от 26 до 30 август предстои да домакинстваме на световното първенство за скоростни корабни модели.
Общо взето почти всеки месец организираме спортно мероприятие в Русе.
Вярваме, че хората които присъстват като зрители, отново ще изберат моделните спортове за свое хоби.
Факт е, че вече Община Русе започва да обръща внимание на нашата дейност, което наистина е добър знак.
Това ни дава надежда.

Още по темата: общо новини по темата: 1
08.08.2009






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Русе е домакин на държавния турнир по скокове на батут "Купа Северна България"
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Джокович: Спечелих достатъчно, за да нахраня цяла Сърбия
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: