Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Откриха XXI Зимна олимпиада във Ванкувър
Автор: Екип Ruse24.bg 09:42 / 13.02.2010Коментари (0)300
©
Във Ванкувър, Канада официално беше открита XXI Зимна олимпиада. В състезанията ще вземат участие повече от 80 страни, в 15 вида спорт. Легендарният хокеист Уейн Грецки, кънкобегачката Катрин Доун, баскетболистът Стив Неш и скиорката Нанси Грийн запалиха заедно олимпийския огън. Щафетата на олимпийски огън стана най-продължителната в историята на олимпиадата- за 106 дни факелът премина в цяла Канада през 1037 населени пункта.

Общото растояние, което бе изминато, е 45 хиляди километра. Факелът бе превозван със самолет, на кучешки впрягове, в кану, на велосипеди, в кабината на камиони, превозващи дърва, в инвалидни колички, със скейтбордове.

В щафетата взеха участие повече от 12 хиляди човека. Церемонията по откриването е най-скъпата в историята на Зимните олимпийски игри- тя струва 40 млн. долара. Единствено в Пекин, преди две години, домакините похарчиха повече пари за грандиозната церемонията, с която откриха Олимпиадата през лятото.

Церемонията по откриването на зимните Олимпийски игри се проведе на стадиона "Би Си Плейс" във Ванкувър. Съоръжението е с капацитет 55 000 зрители. Стадионът разполага с най-големия покрив в Северна Америка, който може да бъде ползван при лоши атмосферни условия.

Церемонията по откриването беше съчетание от специални ефекти, осветление, музика и звукови ефекти. Българската олимпийска делегация излезе, предвождана от най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова, която прие носеше българския флаг. Страната ни се представя с 19 състезателя.

Трагичен инцидент помрачи настроението преди откриването на олимпиадата. Грузинският състезател по спускане с шейни Нодар Кумариташвили почина по време на тренировка. Кумариташвили претърпя тежко падане, след като изгубил контрол върху шейната, излязъл извън трасето и се ударил в стената.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Джокович: Спечелих достатъчно, за да нахраня цяла Сърбия
Почина легендата Тото Скилачи
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: