ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българинът и компотите в мазата – традиция и то с много плюсове | ||||||
| ||||||
Що се отнася до полезните свойства на плодовете в компота, при термична обработка част от витамините, като витамин C, се губят, защото те са чувствителни на топлина. Въпреки това, компотът запазва някои важни хранителни вещества, като фибри и минерали. Захарта, добавена при варенето, също може да намали ползите на напитката, но ако се използва по-малко количество или изцяло се пропусне, компотът остава по-здравословен. По данни от Gotvach.bg, компотите все още съдържат антиоксиданти и фибри, което ги прави полезни за храносмилането и общото здраве, дори и след термична обработка. Така че, макар че се губят някои витамини, компотите могат да бъдат част от балансирано хранене, особено ако се приготвят с минимално количество захар. Хранителната стойност на компотитеи вкус: Запазване на витамини: При приготвянето на компоти, особено от пресни плодове, много от витамините, като витамин С, могат да се запазят, но част от тях може да се загубят по време на термичната обработка. Изборът на свежи и зрели плодове помага за максимално запазване на хранителните вещества. Антиоксиданти: Плодовете са богати на антиоксиданти, които помагат за защита на организма от свободните радикали. Червените плодове, като череши и ягоди, съдържат особено високи нива на тези полезни съединения. Фибри: Плодовете също така съдържат фибри, които са важни за храносмилането. Компотите могат да запазят част от фибрите, особено ако в тях се добавят и парченца плод. Захар: Много компоти се приготвят с добавена захар, което може да увеличи калорийното съдържание. Важно е да се внимава с количеството захар, за да се запази здравословният аспект на продукта. Консервиращи свойства: Всяка съставка, добавена в компота, има своите консервиращи свойства. Например, лимонова киселина, която често се добавя, помага за запазване на цвета и свежестта на плодовете. Микроелементи: Различните плодове предлагат различни микроелементи. Например, прасковите са добър източник на калий, а ябълките предлагат полезни вещества, като бор и витамин К. |
Още по темата: | общо новини по темата: 499 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Първата жена на Димо Алексиев го зарязала заради алкохола
11:40 / 25.11.2024
Шуробаджанащина в "Пееш или лъжеш", зрителите бесни
08:49 / 25.11.2024
Млада учителка показа брутално невежество в "Стани богат"
11:18 / 24.11.2024
Телевизионна легенда на БНТ е имала интимна афера с Гунди?
11:58 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: