Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Стюарди ще помагат за опазване на реда при спортни мероприятия
Автор: Екип Ruse24.bg 15:31 / 11.07.2012Коментари (1)436
©
Правителството предлага законови промени, чиято цел е оптимизиране на процедурите за запазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия и подобряване на координацията между институциите, ангажирани с проблема "спортно хулиганство".

Предлаганите промени са в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. С тях се въвежда добре познатата в европейските страни фигура на стюарда. По този начин на законово равнище ясно се дефинират дейностите, свързани с извършване на разпоредителни функции, от една страна, и разграничаване от тези на придружителите на привържениците и органите, осъществяващи охранителна дейност, от друга.

Стюардите изпълняват функции по прилагане на разпоредбите, отнасящи се до реда и сигурността в спортната зона, като проверяват обекта преди и след спортното мероприятие за съответствие с изискванията за сигурност; указват и насочват посетителите при влизане и напускане; проверяват документи; не допускат преминаването на посетители от един сектор в друг или слизането им на игралното поле; наблюдават поведението им с цел предпазване от инциденти; насочват посетителите за евакуация при нужда; ако е необходимо, оказват съдействие на длъжностните лица и полицейските органи и др.

С промените се въвеждат условия, при които малолетни и непълнолетни ще бъдат допускани на спортни мероприятия. Това се прави за преодоляване на проблемите, възникващи в практиката при обезпечаване сигурността на тази категория лица. 

Малолетните ще могат да влизат на спортните мероприятия само придружени от възрастен. Ако това не е техният родител или попечител, ще трябва да бъде представена декларация, подписана едновременно от родителя. 

Същото ще се изисква по отношение на непълнолетните, ако спортното събитие приключва след 22 ч. Едно лице не може да бъде придружител на повече от три деца, освен в случаите на организирано посещение от учебни заведения или лицензирани спортни организации.

Друга важна промяна в законопроекта е въвеждането на възможността за обжалване на решенията на първоинстанционния съд за налагане на административни наказания. Ще може да бъде обжалвана и забраната за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина.

Другите промени са свързани с подобряване на синхрона между институциите по отношение опазването на реда на спортните мероприятия, както и с въвеждането на допълнителни изисквания при монтирането и използването на видеокамери в спортната зона. 

Освен четири-пет кратно увеличаване на глобите за нарушение на закона, се предвижда и възможност за замяна глобата с полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото в случаите, когато поради липса на доходи и право на собственост не може да се пристъпи към принудително изпълнение.

Законопроектът беше публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации www.strategy.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И откъде ще разберат, че му е/или не му е родител??! Едно време пишеше децата в паспорта на родителите-сега със Акт за раждане ли ще ги водят на спортно мероприятие!?! От ден на ден тая държава все повече лудва!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Русе е домакин на държавния турнир по скокове на батут "Купа Северна България"
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: