Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Специален фонд ще стимулира културния туризъм
Автор: Екип Ruse24.bg 14:46 / 25.08.2012Коментари (0)688
© Ruse24.bg
Специален фонд, набиран от концесиите за използване на подземните богатства, ще подпомага проучването, реставрацията и експонирането на културните паметници у нас и развитието на културния туризъм. Идеята на икономическия министър Делян Добрев и в министерството на икономиката, енергетиката и туризма вече се обсъжда и се надяваме законодателят да я облече в правна рамка. Това обяви зам.-министър Иво Маринов днес в Казанлък.

Той припомни, че в момента държавата и общините си разделят 50/50 приходите от концесиите и това съотношение очевидно щяло да се преразгледа при създаването на фонда. Според Маринов 20-30 на сто от общите приходи от концесионни такси биха били достатъчни, за да се събират достатъчно средства в подкрепа на културното ни наследство и културния туризъм.

"Сред 40-те хиляди културни паметници на материалното наследство обектите на тракийската култура ни отличават от Балканите и останалите туристически дестинации и естествено ще бъдат основен акцент в промотирането на България като страна на културния туризъм", подчерта Маринов. 

Зам-министърът и кметът на Казанлък Галина Стоянова откриха обновената визия на тракийската могила "Оструша". В най-големия гробищно-култов комплекс в Долината на царете повече от 20 години единствено достъпна е била само най-добре запазената централна камера, чиито таван е изрисуван с изящни образи, сцени с хора и животни, растителни и геометрични фигури. Останките от другите 5 камери са били оградени с тел и покрити с пясък и пръст. Откриването и експонирането им в нова модерна постройки зад стъкло е станало благодарение на дарителския жест на Мини "Марица-изток".

Стана ясно, че с отпуснатите от финансовото министерство 1,5 млн. лв. през есента ще бъде готов новият устройствен план на Долината на царете. "Това ще бъде първата реална стъпка за стартиране на процедурата този уникален комплекс на тракийската култура да влезе в списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, посочи зам.-министър Маринов. Казанлъшката кметица Галина Стоянова пък добави, че наесен щяла да завърши модернизацията и на още 3 тракийски могили - Шушманец, Хелвеций и Грифоните, и заедно с Голямата Косматка и Оструша те щели да бъдат предлагани на туристите вече в пакет.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Лято 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: