Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (1)
УЕФА следи ДЮШ, затяга контрола по финансирането в отборите ни
Автор: Екип Ruse24.bg 12:02 / 15.12.2008Коментари (0)349
Една малка книжка от около 20 страници е на път да взриви родния футбол. С нея се променят правилата за лицензиране на отборите, които ще участват в евротурнирите. За първенствата има малко по-смекчени критерии, но и те ще влязат в сила за няколко години. В петък БФС и лицензионната комисия раздадоха новостите на отборите. Но още при получаването на документите президентът на профилигата Валентин Михов прогнозира, че може да останем и без участници в турнирите. "24 часа" се запозна с новите изисквания и трябва да се съгласи с него.

Най-сериозни промени, разбира се, има при финансирането.

Целта е всяка една стотинка да излезе на светло. От своя страна УЕФА пък иска парите, които се получават като награден фонд от турнирите, да отиват обратно във футбола, а не за премии на администрацията.

Въвежда се диаграма на собствеността и свързаните лица. Това означава, че трябва да се опише крайният носител на акциите, а не клубовете да се крият зад няколко офшорки. След това следва и тази за свързаност на крайния носител на акциите. На нея се описва целият бизнес, както и хората с които го прави. Това се прави, за да не можеш да контролираш няколко отбора чрез подставени лица. Все още обаче не е ясно как точно ще спазят отборите тези изискания.

Според специалистите в БФС нашите клубове трябва незабавно да въведат международните счетоводни документи, защото в противен случай ще закъсат здраво. Според нашето законодателство липсват някои данни и всички те ще трябва да се заверяват от одитор, което в крайна сметка ще удължи процеса на лицензиране.

УЕФА вече иска абсолютно всичко по отделни пера. Приходите, разделени на такива от трансфери, билети, телевизионни права. Разходите за заплати, плащания на кредити и прочее.
Въобще всяко перо трябва да бъде описано детайлно откъде идва и къде отива, като сериозно внимание се отделя на сделките със свързаните лица и заемите от собственика.
Сериозно са завишени и изискванията към формулата за доказване на действащо предприятие. В нея е завишена например тежестта на дълговете по трансфери, като трябва да има погасителен план за следващите 18 месеца. Тази формула се изчислява от одитор и ако не бъде положителна, то веднага се губи лиценз. Заради нея ЦСКА два пъти вкарва финансовия си отчет миналата година, защото бе на невероятна загуба според първия документ.

За да се спазят всички изисквания, УЕФА въвежда и постоянен мониторинг на отборите. Те са задължени при всяко едно значимо икономическо събитие да информират лицензионната комисия и тя да прецени дали това е за добро на отбора. На всичко отгоре в този момент банката и дори този, който е гарантирал заема, влизат в списъка на свързаните лица и тези, които могат да контролират отбора и трябва да бъдат пратени в Нион.

Евроцентралата си запазва и правото да прави директни проверки. До момента тя единствено проверяваше документите, които са пратени в лицензионната комисия, и по тях вземаше решение.

Предлагат ти стадион за игра

Новото правило, което УЕФА въвежда, е, че може да ти предложи стадион, на който да играеш мачовете от турнирите, ако твоят не става. Новото игрище обаче не трябва задължително дори да е в страната. Иначе остава в сила инструкцията от 2006 година за категоризация на стадионите.
Според нея нашите стават единствено за предварителните кръгове на турнирите, като с повече звезди е единствено "Васил Левски".

Евроцентралата разработи и задължителен списък на длъжностите в един клуб. В него влизат главен мениджър, финансов директор, отговорник по сигурността, сътрудник по работата с медиите, лекар, физиотерапевт и треньори.
На всеки трябва да бъде представена писмена длъжностна характеристика, както и да се посочи заместник, ако напусне клуба. Неизпълнението на този критерий води до глоби и отнемането на точки.

Програма и пари в школата

Минимум 3-годишна програма трябва да представи всеки отбор за развитието на школата, както и да обяви средствата, с които ще е покрита. Тя гарантира на младите играчи правото им за образование, дори това да е извън футбола.

Трябва да бъдат описани терените и игрищата, с които разполага школата, както и да има твърдо назначен лекар, който да се грижи за младите таланти.

Има специална форма за обратна връзка, което означава, че всеки един млад футболист ще бъде следен от УЕФА. В специална форма трябва да се покаже къде са отишли кадрите, които са напуснали школата.

Предвидено е и обучение на мъжкия отбор. Негов представител, и то треньор, помощник или капитан трябва да присъства на съдийските семинари и да се запознава с новите изисквания на правилата. Трябва да се организират беседи с феновете срещу расизма.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Русе е домакин на държавния турнир по скокове на батут "Купа Северна България"
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: