Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
КБ: Държавата и бизнеса трябва заедно да работят за развитието на туризма
Автор: Екип Ruse24.bg 14:49 / 22.06.2009Коментари (0)526
Водачът на листата на Коалиция за България Меглена Плугчиева и кандидат-депутатите Добрин Данев, Иван Иванов и Силвия Алексиева проведоха днес среща с туристическия бизнес от Русе и региона. На нея присъстваха собственици и управители на хотели и туристически агенции. Туризмът е сектора на българската икономика с огромен потенциал, заяви Меглена Плугчиева. Според нея най-големия проблем за туристическия бизнес е лошата инфраструктура, която изоставя и пряко влияе за неговото развитие. Дунав мост пряко рефлектира върху туризма в Русе и региона и изцяло трябва да се ремонтира. Г-жа Плугчиева вече разпореди пълна експертиза за неговото състояние. Летището също трябва да се изгради и да стане чрез публично-частното партньорство. За туризма е важно опазването на околната среда, а не да я унищожава, защото именно природата е уникалността на България, смята Плугчиева.

Рекламата на българския туристически продукт е слаба на национално и на международно ниво. Освен, че държавата трябва да засили своето влияние, бизнеса също трябва да се включи на принципа на публично-частното партньорство, подчерта Плугчиева. Като друг сериозен проблем се очертава липсата на кадри. Държавата и бизнеса и в този случай трябва да си подадат ръка за обучението и подготовката на квалифицирани кадри, смята Плугчиева.

Според нея Ивановските скални църкви и природен парк Русенски Лом могат да имат комплексен ефект за развитието на региона чрез създаването на малък и среден бизнес, туристически атракции и нови работни места.
Изпълнителният директор на "Дунав турс" Катя Стоянова се надява на по-добро сътрудничество с общината за модернизирането на крайбрежната ивица на река Дунав. Според нея тя трябва да се облагороди, да се обнови инфраструктурата, която е много зле. Освен това да се сложи осветление, защото в момента туристите, които пристигат с кораби по Дунав, вечер ги е страх да излязат по града.
Меглена Плугчиева пое ангажимент, че ще разговаря с кмета на Русе Божидар Йотов след прехвърлянето на крайбрежната ивица от държавата към общината, веднага да започне обновяването на цялата зона и превръщането й в атрактивна за туристите.

Туристическият бизнес постави като проблем и участието на България в Дунавската туристическа комисия, която организира международни изложения и се грижи за рекламата на целия Дунавски регион. Седалището на комисията е във Виена. България е изключена от членство заради стари неплатени дългове на страната от времето на държавната "Балкантурист" преди 90-те години. Сумата е към 60 хил. евро. Кандидат-депутатът Силвия Алексиева обясни, че има решение на Държавната агенция по туризъм да поеме две трети от средствата. Останалите обаче трябва да се осигурят от бизнеса. Меглена Плугчиева каза, че трябва да се говори със Сдружението на дунавските общини, за да се поеме остатъка от дълговете от всички дунавски общини в България и бизнеса в тях. Членството задължително трябва да се възстанови и България да участва в международните изложения и рекламата на Дунавските страни, допълни г-жа Плугчиева.

Още по темата: общо новини по темата: 99
13.10.2009 »
02.10.2009 »
14.08.2009 »
06.08.2009 »
06.08.2009 »
04.08.2009 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: