Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо е препоръчително да намалим консумацията на преработени меса и с какво можем да ги заместим
Автор: Екип Ruse24.bg 11:41 / 17.01.2025Коментари (0)1003
©
Факторите, които могат да доведат до повишен риск от деменция, са различни, като здравните експерти са на мнение, че лошата диета също има роля. Според ново проучване има един конкретен вид храна, който е добре да избягваме, ако искаме да запазим доброто здраве на мозъка си. Изследването установява, че хората, които ядат повече червени меса и особено преработени такива, е вероятно да бъдат изложени на по-висок риск от деменция и когнитивен спад в сравнение с тези, които консумират малко или никакво червено месо.

Изводите са на база предишни данни, според които яденето на колбаси и рискът от деменция са свързани. Те са били представени миналата година, но последните резултати са публикувани тази седмица в Neurology. Според изследването преработените червени меса увеличават риска от деменция с 13%. За да достигнат до този извод учените са изследвали група от 133 771 души на средна възраст 49 години. Всички участници е трябвало да водят хранителен дневник, в който да записват какво и колко често ядат.

В началото на проучването те не са страдали от деменция и са били проследени за период до 43 години. В края от общия брой развилите деменция са били 11 173.

С повишения риск от заболяването са свързани преработени червени меса, каквито са колбасите, саламите и беконът. От друга страна, при консумацията на непреработено месо не е отчетен нито завишен, нито понижен риск от деменция.

Здравните експерти не са особено изненадани от изводите. Преработените червени меса често имат високо съдържание на мазнини, натрий и захари, за които е вече известно, че се отразяват неблагоприятно на тялото ни.

Но освен че са силно възпалителни, свързани с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, те също така "могат да увеличат и риска от плаки в мозъка, които са свързани с деменция и/или когнитивен спад", казва диетологът д-р Дана Хунес.

Триметиламин N-оксидът в преработените червени меса също е свързан с повишен риск от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер. А завишеното съдържание на натрий пък повишава кръвното налягане, намалява притока на кръв към мозъка и потенциално може да доведе до съдова деменция, пише Healthline, цитирано от lifestyle.bg. Предвид всичко това, изключването или поне намаляването на консумацията на преработени меса е препоръчително, за да запазим добрата функция на мозъка. Този съвет можем лесно да приложим на практика, като ги заместим с бобови храни, ядки, риба или пилешко месо.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Градският транспорт в София
Български тенис
В "Пирогов" спасиха живота на жена след инжектиране с ботокс
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: