Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Анестезиолог от МБАЛ Русе защити докторска степен
Автор: Екип Ruse24.bg 10:31 / 10.12.2012Коментари (0)881
©
Специалистът по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ-Русе д-р Теодора Недева защити дисертация на тема "Периоперативен делир при ортопедично-травматологични пациенти" и получи образователната и научна степен "Доктор" по научната специалност "Анестезиология и интензивно лечение". 

"Периоперативният делир е състояние, което се наблюдава при различни възрасти, но засяга по- често възрастните пациенти, когато попаднат за оперативно лечение в болница. В определен период от престоя си в лечебното заведение, някои пациенти изглеждат като "полудели". Състоянието им е съпроводено с агресия към близките, към персонала, стават възбудени и объркани, не разбират къде се намират - например, не знаят, че са в болница, забравили са, че са паднали и са си счупили крак или ръка, но винаги знаят кои са, виждат или чуват несъществуващи в момента предмети или хора, свръхподвижни са в болничното леглото, махат дрехите си, превръзки, абокати, катетри. Това обаче не е психично заболяване, а един синдром, който се дължи на множество причини, че са възрастни, че са изолирани от обичайната им домашна обстановка, че имат някакво остро заболяване, което е станало повод да постъпят в болница.

Редица други фактори - като самата оперативна интервенция, анестезията и свързаните с тях вероятни усложнения също оказват влияние за поява на делир. 

Честотата на усложнението е вариабилна според литературните източници - от 1% до 87%, в зависимост от профила на отделението. Например, в нашето ортопедично отделение се оказва, че тя е много ниска - регистрирахме, че 2,4% от възрастните болни развиват този синдром. В повечето от случаите той е преходен и пациентите оздравяват. Много малък процент обаче развиват хронично състояние, което една-две години след това може да прогресира до деменция - един от бичовете на нашето съвремие", обяснява д-р Недева. 

"За успешно повлияване на това т. нар. остро объркване, са нужни комплекс от мероприятия, в които освен медицинският персонал, е желателно активно участие и на близките на пациента", каза още специалистът и обясни, че много малко хора в България, особено анестезиолози, работят по този проблем, свързан с научната й дисертация. Той е приоритет предимно на психиатрите. 

"Те най-често пишат по тази тема и ги викат за консулт. Това обаче е интердисциплинарно усложнение, с което всеки лекар, който е достатъчно компетентен и е чел за него, може да се справи. Дисертацията е полезна не само за мен, но и за колегите ми, защото всеки ден се срещаме с такива пациенти. С моя началник - д-р Владин Петров, на когото дължа голяма част от уменията и познанията си по анестезиология, както и мотивацията за написване на този научен труд, сме съставили един алгоритъм за диагностика на това състояние и съответно за лечението му. Считаме, че то може да е успешно, само ако е комбинация от медикаментозни и немедикаментозни техники, в които вземат участие различни специалисти. Много голямо значение има отношението на персонала и близките, които трябва да проявяват повече грижи и търпение към пациентите. Това състояние е корегируемо. 
 
За 2,5 години наблюдение, статистиката показва, че средната продължителност на делир при нашите пациенти е средно 3,67 дни, което не е много. Тук е и мястото да благодаря на доц. Пенчо Косев, началник на Ортопедично- травматологичното отделение, за идеята да работим с тази група болни, на колегите и екипа от медицински сестри и старшата сестра Нина Маринова, за упоритостта и постоянството на медицински грижи. Без тях всички тези добри резултати нямаше да са възможни", каза д-р Недева. 

"Относно дисертацията, моя лична гордост е, че в русенската болница съм първата жена и първият анестезиолог, защитил дисертационен труд. Знам, че други колеги и колежки работят върху такива трудове. Считам, че това е много полезно не само за практическите умения, но и за развитие на научния потенциал, за имиджа на болницата, за пациентите и за обучаващите се студенти от Русенския университет", каза още специалистът.

Тя е завършила образованието си в края на 1997 г. в МУ- Варна. Придобила е специалност през 2003 г. Работи в МБАЛ-Русе от юли 1998 г. като анестезиолог. От 5 години е старши лекар на отделението по Анестезиология или зам.-началник. 

По дисертационния труд, който защитава във Варненския медицински университет, работи от 2009 година. 

"Научен ръководител ми беше началникът на КАИЛ и национален консултант по органно донорство доц. д-р Вилиян Платиканов. Той е човекът, който преди години ме амбицира да се занимавам и с донорство и подкрепя непрекъснатите ми квалификации в тази област и до днес. Това е много интересна и динамично развиваща се специалност. 

Според мен това да дариш орган, тъкан или клетка е изключително голям хуманен жест. За съжаление, в България хората го правят много рядко. В МБАЛ-Русе от няколко години съм координатор по тъканно донорство и водя регистъра на донори. В последните две години нямаме тъканни и органи-донори. Последно през 2010 г. имахме трима пациенти в състояние на мозъчна смърт, а през 2009 г. - двама, чийто близки дариха органите им за трансплантации. На практика през тази календарна година имаме само 16 пациентки - родилки, които сами са пожелали да дарят и си съхранят стволови клетки от пъпна връв и от плацента, за лечение на заболявания на техни деца или близки след време. Те се замразяват и съхраняват в тъканни банки, с които пациентките сключват личен договор. Постигат се много успешни резултати от трансплантацията на тези клетки, като изключително добри се цитират при хематологично заболяване, например", каза д-р Недева.

Д-р Теодора Недева е един от четиримата специалисти в България, които имат сертификат за експерт към европейската комисия на TAIEX по органно донорство, придобит през 2011 г. В Гранада. През тази година е участвала в обучителни срещи в Рим и в Любляна.

"Тази европейска диплома ми дава право да участвам като експерт в събития на TAIEX, в международни срещи по проблемите на донорството и трансплантациите, както и да обучавам координатори по органно донорство. Като ходя в чужбина на такива събирания обаче, освен че научавам опита на други колеги, винаги се чувствам ужасно неудобно, когато трябва да обясня причини защо България се посочва до Македония и Албания с най-ниски честоти на органни донори и с изключително слаба активност в тази област", обясни д-р Недева.

По повод недостига на анестезиолози, който се наблюдава в България, д-р Недева сподели, че преди няколко години в отделението на МБАЛ-Русе са работили 30 анестезиолози, а сега са само 15. 

"По комплекс от причини някои колеги си намират по-добра реализация в чужбина. През октомври при нас постъпиха три колежки, завършили през тази година, което е радостно, че все още има млади хора, които искат да стават анестезиолози. Искрено се надявам да се адаптират добре, специалността да им хареса и да искат да останат и да я работят в България, а не просто да се научат и да заминат като всички останали в чужбина", заяви д-р Недева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: