Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
РУ усъвършенства системата си за академично кариерно развитие
Автор: Екип Ruse24.bg 11:04 / 25.06.2013Коментари (0)826
©
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Най-новият ни проект, "Система за квалификация и кариерно израстване на преподавателите в Русенския университет", е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Аз съм изключително удовлетворен, че спечелихме този проект, защото благодарение на него ще осигурим на всеки преподавател в Русенския университет условията за успешна и стабилна академична кариера, а от тук и за висококачествена квалификация на кадрите, които обучаваме за пазара на труда, каза ректорът проф. Христо Белоев при откриването на пресконференцията днес във висшето училище. Проектите, които в момента изпълняваме по тази програма, възлизат общо на над 3 мил. лв.", допълни той. Благодарение на тази програма, по приключил вече проект, десетки докторанти успешно защитиха докторатите си, постдокторанти се хабилитираха и установиха много ценни международни контакти. Знаете, че в момента работим по усъвършенстване на системата за управление на университета, върху въвеждането на съвременните интерактивни електронни форми за дистанционно обучение, партньори сме на МОН в мащабния проект за студентски практики, каза още проф. Белоев.

"Целта на новия проект е в рамките на 23 месеца досегашната ни система за кариерно развитие на преподавателския състав - като нормативна база и организирани практики, да бъде модернизирана и усъвършенствана съобразно законодателството у нас, европейския опит и императивите на пазара на труда", обясни проф. Велизара Пенчева, ръководител на проекта.

114 са преподавателите, които ще преминат през различни курсове на обучение и подготовка за ефективна учебна, изследователска работа и кариерно израстване. Те са постъпили на работа в университета през последните 10 години и към момента са нехабилитирани.

"Тъй като това са учени с различна степен на квалификация и академичен опит, първата ни дейност по проекта е да проведем анкетно проучване сред тях, за да оценим и идентифицираме техните потребности", информира координаторът на проекта, проф. Пламен Даскалов - Вече работим по методиката за създаване на анкетната карта.

От пресконференцията стана ясно още, че въз основа на анкетното изследване и установените потребности, преподавателите ще бъдат включени в редица специализирани курсове за повишаване на тяхната подготовка и качеството на провежданата учебна дейност. Такива са например профилираните курсове по петте области на висшето образование, по които университетът има акредитация - Педагогически науки; Социални стопански и правни науки; Природни науки, математика и информатика; Технически науки; и Здравеопазване и спорт. Тези области обхващат 21 акредитирани професионални направления.

Сред целите на проекта са също подготовката на преподавателите по съвременни образователни стратегии, базирани на най-новите информационни и комуникационни технологии, разработването на учебни планове и програми съобразно Системата за натрупване и трансфер на кредити, методика на академичното преподаване и научноизследователската дейност. Предстои да се създаде сайт на проекта, на който ще бъде публикувана актуалната информация по текущото и крайното изпълнение на всички планирани дейности.

Сред най-важните очаквани резултати е да се създаде и апробира усъвършенствана, съответна на Закона за развитие на академичния състав и на европейската практика система за атестиране и кариерно израстване на всеки учен в университета. Предстои създаването и на групов учебен план за обучение на новопостъпващите преподаватели. В резултат от изпълнението на проекта трябва да се повиши качеството на подготовката на университетския преподавател за обучение, ориентирано към пазара на труда, и за разработване на конвертируеми научни продукти, убедени са в университета.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: