Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе, Сандански и Черноморието най-ударени от кризата
Автор: Екип Ruse24.bg 15:23 / 08.02.2009Коментари (0)365
© Ruse24.bg
Русе и черноморското крайбрежие се очаква да бъдат най-засегнати от световната финансова криза и отражението й върху България и региона.

Основна дейност в София, която ще действа като котва срещу кризата, са аутсорсинговите дейности по програмиране, архитектура и кол-центрове, който работят за чужбина и в условията на кризата има информации за увеличаване на заетите в тази дейност в България за сметка на западните централи и филиали.

Русе

Дунавският град се характеризираше с бум на строителството на търговски площи и цялостно благоприятно развитие поради близостта на Букурещ - около 20 пъти по-голям град, с по-високи от българските средни заплати. Мечтата Русе да се превърне в шопинг център на Букурещ обаче рухна като картонена кула с девалвацията на румънската лея и цялостната криза в Румъния. Нещо повече, русенци вече ходят в Букурещ да купуват поради вече по-ниските цени там. Така русенските търговски центрове губят дори местните клиенти.

На 23 февруари акционерите на Оргахим АД ще гласуват за нов договор с румънския мажоритарен собственик Поликолор за прехвърляне на производство за 15 млн. евро годишно от Румъния в Русе. В последните години прехвърлянето на производства от Румъния в Русе беше тенденция. Ако обаче сривът на румънската лея обърне тенденцията, икономиката на Русе ще пострада значително, защото при продължаваща слабост на румънската валута може за производителите да е по-евтино пренасяне на русенски производства в Гюргево и Букурещ.

През 2008 г. румънски търговци изкупуваха и значителни количества селскостопанска продукция, например зеленчуци от широк район от Варна до Велико Търново. През 2009 г. скъпият лев ще затрудни тази тенденция.

Така основен ключ за развитието на Русе е докъде ще стигне икономическата криза в Румъния. Доказателство за силната изложеност на кризата в Русе е понижението с над 20% в цените на наемите на офис площи в града през 2008 г., което е най-високото сред големите градове у нас.

 

Източник: investor.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: